Composteren kun je leren!
- Mediateam
- 20 aug
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 24 aug

Gooi jij je tuinafval of groenteresten in de prullenbak of container? Niet doen! Als tuinlid heb je goud in handen: compost! Het is dé manier om op natuurlijke wijze je bodem te voeden, afval te verminderen én je planten blij te maken. Composteren is makkelijker dan je denkt en met deze tips maak je er een succes van.
Wat mag er in je composthoop?
Ja, graag:
Rauwe groente- en fruitresten (niet teveel citrusvruchten)
Koffiedik en papieren theezakjes
Eierschalen (duurt lang)
Bladeren, takjes, gras
Onbespoten plantenresten
Karton en papier (in kleine stukjes)
Liever niet:
Gekookt eten, vlees, vis of zuivel
Onkruid met zaad (zoals paardebloemen)
Zieke planten
Grote takken of hout (die verteren te traag)
De sleutel: balans tussen "bruin" en "groen"
Bruin materiaal = droog en koolstofrijk (zoals bladeren, stro, karton)
Groen materiaal = vochtig en stikstofrijk (zoals groenteresten, gras, koffiedik)
Streef naar ongeveer 50/50. Te veel "groen" = stinkende hoop. Te veel "bruin" = trage compostering.
Tips!
Zet je composthoop of bak op een plek met schaduw en wat luchtcirculatie.
Gebruik meerdere bakken of hokken, zodat je kunt rouleren tussen 'vers' en 'rijpe' compost.
Houd de hoop vochtig, zeker in droge zomers. Als het te droog is, vertraagt het proces.
Zorg voor beluchting. Ga er af en toe met een riek doorheen.
Gebruik een compostzeef om grove resten eruit te halen voordat je de compost uitstrooit.
Wanneer is het klaar?
Goede compost:
Ruikt naar bosgrond
Is kruimelig en donkerbruin
Bevat geen herkenbare etensresten meer
Gemiddeld duurt compost maken 3 tot 6 maanden, afhankelijk van wat je erin gooit en hoe actief je de hoop onderhoudt.
Waarom compost gebruiken?
Het verbetert de bodemstructuur
Het stimuleert het bodemleven (wormen zijn er dol op!)
Het houdt vocht vast in droge periodes
Het voedt je planten op natuurlijke wijze
Compost is het zwarte goud van een (moes)tuin!





Opmerkingen