• Tekst en illustratie Esther van der Schaaf

Nazomersoep met courgette en appel

Bijgewerkt op: 1 okt. 2020

Tijdens een weekend in augustus bezocht ik, in het kader van een opentuinen route, een aantal siertuinen in de Betuwe. De prachtig aangelegde tuinen liggen er te midden van uitgestrekte fruitgaarden. Overal langs de weg vind je stalletjes met kersen, de laatste weken aangevuld met

de nieuwe appel- en perenoogst. Eenmaal weer thuis tref ik, op eigen land, nog wat courgettes aan. Ik combineer vandaag een appel en een peer uit de Betuwe met een groene courgette van Rotterdamse bodem en maak een frisse nazomersoep.


Ingrediënten - Olijfolie (flinke scheut) - Sjalot (3 stuks) of indien niet voorradig 1 grote rode ui - Drie flinke tenen jonge verse knoflook - Klein rood pepertje - 1 appel (friszoet) & 1 peer - Groene courgettes ( 2 stuks) - Kerriepoeder (ik gebruikte citroen-kerrie van Het Blauwe Huis) - Groentebouillon (ik gebruikte blokjes, zelfgemaakte bouillon kan natuurlijk ook) - Zeezout (om de soep op smaak te maken) en gemalen peper uit de molen - Feta (of room) als garnering bij het opdiene

Smoor de gesneden sjalotjes en de knoflook in een flinke scheut olijfolie in een ruime

soeppan. Voeg de appel, peer (beide geschild en ontdaan van klokhuis en in partjes gesneden) en de gesneden courgettes toe en voeg als een en ander gesmoord is de bouillon toe totdat alles net onder water staat. Er komt veel vocht vrij uit de groenten dus matig hier de toevoeging van water. Voeg een goede eetlepel (citroen-)kerrie toe. Laat alles op laag vuur rustig pruttelen (ongeveer 20 minuten) tot alles beetgaar is. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg bij het opdienen gekruimelde feta toe (voor een wat meer pittige soep) of vervang dit door een scheutje room. Deze soep is zowel warm als koud te serveren.


Eet smakelijk!


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven