• Tekst en foto’s Leen van Popering

Recepten met schelpen

Bijgewerkt op: 22 sep. 2020

Als we het over schelpen hebben dan gaat het al gauw over mosselen, oesters en vongole.

Buiten de bovenstaande bekende schelpen hebben we uit ons eigen landje de “vergeten’ schelpen.




Oesters gaan momenteel de goede kant op. In de zomer “melken” ze , in de schelp ontstaat dan een melkachtig witte substantie. U kunt dit zien als een soort kuitschieten. Dit kan geen kwaad met

consumeren maar geeft een bitter smaakje en het oestervruchtvlees is dan ook wat mager. Er zijn

zomers wel oesters verkrijgbaar die soms een beetje melk bevatten (geïmporteerde) of zogenoemde zomeroesters die gefopt worden door een ander seizoen na te bootsen tijdens het kweken. Persoonlijk zeg ik: afblijven, hou het seizoen bij het seizoen en u wordt beloont met de beste smaak. Doe dat ook met zeegroente als bijvoorbeeld zeekraal; onze Zeeuwse zeekraal is

slechts enkele maanden verkrijgbaar in het voorjaar, vol van smaak en lekker knapperig - heerlijk rauw op een gerookt visfiletje of door de salade of geblancheerd bij een gerecht of door een saus. Na dit seizoen is er uitsluitend geïmporteerde zeekraal, veel minder van smaak en niet zo gek

ook want het moet helemaal uit (o.a.) Peru komen , afblijven zou ik zeggen.

Vongole is niet weg te denken bij de Italiaanse keuken en vaak bereid met

pasta, lekker en populair. Liefhebbers van dit gerecht kan ik het pas

geopende Spagettaria op de Nieuwe Binnenweg aanbevelen; deze

sfeervolle zaak verkoopt enkel 5 soorten pasta ( prijzen rond 11,00 per

gerecht) van topkwaliteit. Ik maak deze reclame want mijn zoon Stefan is er

de uitbater en daar is di pappi natuurlijk erg trots op.

Buiten de bovenstaande bekende schelpen hebben we uit ons eigen landje

de “vergeten’ schelpen. Kent u nog krukels oftewel aliekruiken? Een

zeeslakje, klein en donker van kleur waarbij je het slakje met behulp van een

naald uit het huisje frunnikt - een ideaal borrel of aperitief hapje. Zo zijn er

ook de hartschelpjes oftewel kokkeltjes, geribbelde schelpjes die je goed

moet spoelen daar er nog wat zand aan blijft zitten maar een heerlijk

schelpen-lekkernijtje voor een redelijke prijs. En ach wat maakt het uit als je

een zandkorreltje tegenkomt; het komt er, nota bene, tussen vandaan.

Ik zal u mijn favoriet niet onthouden, de scheermes. De staafschelp die naar

een klassiek scheermes oogt en ook scherp kan zijn. Veel vruchtvlees en

vergeleken met andere schelpen vaak prettig geprijsd. Zowat het hele jaar

verkrijgbaar. Er is goed te zien dat ze vers zijn, immers ze moeten nog leven,

het vruchtvlees hangt wat uit de schelp en als je er tegenaan tikt dan kruipt

het terug zijn schelp in. Je moet ze kort bereiden daar ze anders taai worden

maar het blijft altijd wel wat stevig vruchtvisvlees. Laatst wokte ik de

scheermesschelpen; ik spoelde deze ik af, depte ze droog en bakte ze zeer

kort met schelp en al in wokpan op hoog vuur bestrooid met geraspte verse

knoflook, snufje gemberpoeder, snufje chinese vijf-kruidenpoeder en

druppeltje sojasaus. Lekkuhhhh.

Hierbij nog wat recepten, uit mijn kookboek.


Design with Ease

Do you have a design in mind for your blog? Whether you prefer a trendy postcard look or you’re going for a more editorial style blog - there’s a stunning layout for everyone.


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven