top of page
  • Tekst en foto’s Leen van Popering

Koken met mosselen

Bijgewerkt op: 1 okt. 2020


De mosseltijd breekt aan in de zomer, tegenwoordig vanaf half juli, vroeger als de R in de maand zit. We mogen spreken van ons zwarte goud daar onze mosselen, afkomstig van de Waddeneilanden en Zeeland, van topkwaliteit zijn, een ware delicatesse. De mosselen worden op grootte gesorteerd en van klein naar groot benoemd, zo zijn er extra’s, supers, imperials, jumbo’s en goudmerk-mosselen.De prijzen gaan er in mee, van klein naar groot, van laag naar hoog. Mosselen zijn vaak verpakt per 2 kilo; echter houdt u er rekening mee dat als u ze zou nawegen er vaak - ik ondervond het bij zowat allemaal - er 1,8 kilo op de weegschaal staat. Verpakking? Vocht? Besodemieterd? Dus los kopen en naar gewicht afrekenen.

Het bekendst is de mosselpan, mosselen gekookt in eigen vocht met scheutje witte wijn of bier, evt wat grove erd, groenten, kruiden en serveren met mayonaisesausjes. Mijn favoriet bij de mosselen als dipper is simpelweg azijn met peper en zout, van vroeger meegekregen. Voor gebakken naakte mosselen, zonder schelp, moet de mossel eerst gekookt worden, zodat die open gaat en makkelijk het vlees eruit kan worden gehaald. Vaak wordt wat over is van de mosselpan hiervoor gebruikt (opsparen in de vriezer of binnen enkele dagen nuttigen). Een uitje fruit ik mee bij het bakken van mosselen, soms ook kleine stukjes paprika. Kruiden doe ik o.a.met peper, snufje paprikapoeder en klein snufje kerriepoeder. De naakte mossel kan men ook in een glazen pot met azijn en kruiden zetten, altijd een lekker zuurtje in huis. Het is een heidens karwei maar rauwe mosselen kan men ook eten (en ja ook bakken); uiteraard moeten ze kersvers zijn en van goede komaf, daar “wilde” mosselen niet worden gecontroleerd en mosselziekten kunnen bevatten. Een open mossel die, ook na er tegenaan getikt te hebben, open blijft staan voor het bereiden, moet u weggooien evenals een dichte mossel na het bereiden.


Grote mosselen als de imperials of jumbo’s zijn heerlijk in de mosselpan en wat duurder in aanschaf. Zelf gebruik ik de supers, die weliswaar kleiner zijn en voordeliger maar wel goed vruchtvlees bevatten. Mijn favoriete mosselgerecht is in de schelp gewokte mosselen. Kleinere mosselen zijn hier prima geschikt voor en als voor-, hoofd- of happas-gerecht te bereiden.Recept

Santé

Ik schrijf dit artikel nu (eind juli) tijdens mijn vakantie met de familie in Frankrijk. Zodra we weer in Rotterdam zijn gaan we van topverse Hollandse mosselen genieten. We hebben wel een goed alternatief, Franse kleine bouchot mosselen, gewokt in de schelp en vergezeld van een koel glas jonge fruitige wijn. Santé!


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page